FALCON II Planör – Onur ALKAYA
FALCON II 2M PLANÖR (konstrüksüyon)
Köpükten yaptığım falcon planörden sonra aynı tarzda fakat kanadı balsa ve karbondan oluşan konstrüksüyon kanat olan planör denemeye karar verdim .
İlk olarak yapacağım konstrüksüyon kanat için taşıyıcı kare ve yuvarlak karbon, sinirleri ise 2.5 mm balsadan oluşuyor.dbox ta ise 1mm balsa kullandım.
Gültekin KALAY ile görüşüp teknik detayları öğrendikten sonra 2 adet kanat çizimi hazırlayıp gönderdim. Gültekin lazerle kesip gönderdikten sonra sabırla yapmaya çalışıyorum.
Bu kanat 3 parça ve orta merkezde ve kanat ucunda açı vererek üç açılı hazırladım. Kaplama olarak ta araba cam filmlerini kullanmayı düşünüyorum (yaptığım testlerde kullandığım kaplamalardan daha sert ve daha yüksek ısılara dayanıklı olduğunu gördüm)
Altta ilk halinin resimlerini görebilirsiniz
Bu benim ilk konstrüksüyon kanat çalışmam, ve daha kolay tarzda yapabileceğim karbon sparlı sitemi tercih ettim ve düşündüğüm gibi çok zorlamadı. Karbon boru üstüne sinirleri dizip sıra ile yapıştırıyorsun
Zor olan sisteme karar verip konstrüksüyon detaylarını çözmek. Bunun için şuan üretilen ve uçan tüm planörlerini bir süredir inceliyorum. İlk kanadı topladıktan sonra evel ki gün 3 farklı profilde 3 kanat çizimi daha hazırladım, Gültekin den gelince onları da toplamaya başlıyacağım …
Bu kanat 3 parça ,orta kanat 100 cm uzunluğunda ve uçlarına 50cm 2 parça ilave ile oluşuyor. Orta kanatta ve kare karbon ikici karbon ise 5mm karbon boru ,sinirler 2.5 mm ve araları 5cm
Orta kanatla uç kanat birleştirme kolaylığı açısından uç kanatta 5 mm karbon boru ve ikinci olarakta 3mm karbon çubuk kullandım
Kullandığım profil ise rüzgarlı hava için 16 mm yüksekliğinde bir profil ,daha önce köpük ile yaptığım planörde dört farklı profil kullanmıştım (sd 7037 -ag 24 ag 25 vb)
Kanat ucundaki sinir 9.4 mm oldukça ince olduğu için 3mm karbonu özellikle eğdim ,böylece sinirin
daha kalın bölümünden bağlantı yapabildim. Montaj da da bir problem yaratmadı.
Kanadın sonraki hali
Aynı şekilde üretilmiş, diğer kanatlar ise
ve diğer bir konstrüksüyon kanat çalışması
Kontrüksüyon kanata başlamışken birde yuvarlak gövde denemeye karar verdim ve kesilen balsalar geldikten sonra toplandı ve ilk resimleri aşağıda görebilirsiniz
Konstrüksüyon kanat a başlayınca, bu gövdeyi yapmaya karar verdim ,şu anda 35 gr ve üzerine farklı bir kaplama yapmaya çalışacağım , yaptığım örneklerde sağlam gibi gözüküyor bittiğinde tahminen 80 gr da bitecek ,bende merakla sonucu bekliyorum.
Yukarıda bahsettiğim gibi hedef hem hafif, hemde aerodinamik bir gövde yapmak ,zayıf olursa yamaçta kullanacağım. Gövdede kanat ve burun kısmı bitti ve üzerine kaplayacağım 1.5 mm balsa ve üst kaplamasını boru üstünde şekillendirdim ve daha sonra gövde üstüne kaplanacak
Gövde sonunda tamamlandı beklediğimden daha sağlam oldu ,kuyruktan rahatlıkla sıkabiliyorsun ve burkulması yok gibi ,fakat kanat bağlama ve diğer ilaveleri abartınca ağarlığı 140 gr a çıktı, ölçüleri kuyruk çapı 3 cm orta 5cm burun ise 3 cm uzunluk 100 cm .