Zutor – İlker NAHIRCI

Herkese merhabalar,
Epeydir canım elektrik motorlu bir model edinmek istiyordu. Hep planör, hep planör olmuyor, biraz değişiklik istedim. Bu benim motorlu ilk modelim olacak, o yüzden üstten kanatlı, büyük kanat alanlı denenmiş bir eğitim modeli aradım.

 

Sevgili Cem Çakırman’ın yaptığı tutoru hep çok beğeniyordum, kendisi de çok severek uçuyordu bu model ile. Bazı değişiklikler yapmıştı modelde orjinal great planes planına göre, bunları anlattı bana. Bir daha yapsam bazı değişiklikler daha yaparım dedi.

 

Sağolsun Evren’den de bir sürü ipucu alınca, bana modeli çizmek, ve lazer kesime hazırlamak kaldı. orjinal tutorun sadece dış kontürlerini kullandım. İşe tüm modeli yaklaşk %20 büyüterek başladım. Böylece kanat açıklığı yaklaşık 140cm oldu. Gövde ve kanat konstrüksiyonunu tamamen değiştirdim. Rudder’ın ise hem inşa şeklini hem de formunu değiştirdim. Böyece tutor gitti ZUTOR çıktı ortaya.

Tabi ki ilk önce planımız tezgaha yayıldı. Ozalitçiye göndermeye üşendiğim için, A3 çıkış alıp bantlayarak birleştirdim planı. Gövde il başlayacağım.

Modeli çizerken, neredeyse tüm parçaları lazer ile kesilecek şekilde ayarladım. hiçbir parçayı elimle kesmeme gerek kalmayacağını ümit ediyorum.
Tüm parçaları tezgaha aldım, ve kullanılacakları yere göre grupladım.

Gövde Sağ ve sol yan parçalar ile başlıyorum. Her iki parçaya da sağ iç ve sol iç yazarak simetrik bir şekilde tezgaha yerleştirdim.

Planda işaretlemiş olduğum yerlere 3x3mm balsa çıtaları yapıştırdım. bu çıtalar hem gövde alt ve üst kaplamalarının yapışacağı yüzeyi artıracak, hem gövde köşelerini yuvarlatabilmemi sağlayacak, hem de gövde boyunca ek bir sağlamlık verecek.

Gövde altının düz olduğu bölümdeki B3-B4-B5 parçalarını ayırdım, B3 ü plandaki yerine sabitledim.

Bu üç parçayı birbirine yapıştırdım ince CA ile.

Sağ gövde yanına F2 ve F3 postalarını yapıştırdım.

Diğer gövde yanını da birleştirerek geçici bir kutu elde ettim.

Bu geçici kutuyu plan üst görünüşünde sabitenmiş olan gövde alt kaplamalarının üzerine yerleştirdim. Plan üzerinde çalışmamın nedeni çarpık bir gövdeye sahip olmamak için.

Plandan faydalanarak F4 ve F5 postalarını da gövd yanlarındaki çentiklere geçirerek yerlerine yapıştırdım.

Gövdeyi plandan söktüm ve ters çevirip gövde alt kaplamalarını yapıştırmaya başladım. İlk önce posta altlarına denk gelen parçaları yapıştırdım.

Tüm gövde alt kaplamasını bitirdim.

Sıra geldi gövdemin burun kısmına. Modele monte edeceğim motor henüz belli olmadığından motor yatağını en son yerine yapıştıracağım. motor ve donanıma rahat ulaşmak için de mıknatıslı bir kapak yapacağım burun üstüne.

Motor yatağını geçici olarak yerine takarak burunu gönyesine aldım. Burun üst kaplamasının ilk parçası olan T1 parçasına mıknatısı yapıştırıp yerin denedim ve motor yatğına yapıştırıcı deymemesine çok dikkat ederk T1 parçasını önce CA ile puntalayarak yerin sabitledim, motor yatağnı yerinden aldıktan sonra T1 in tamamını yapıştırdım.

Gövde kapağının yerine tam ve sıkı sıkı oturması önemli çünkü oturmazsa bir anlamı yok kapak yapmanın. O yüzden F2 postasının gövde yanına göre dışarı çıkıntı yapan yerini zımpara ile gövde yanına eşitlemem gerekiyor.


Kapağın tamamlanmış hali,

Kapak yerinde, gövde köşeleri yuvarlatılırken, kapak ta beraber yuvarlatılacak.

Önce stab yapıldı, sonra kanat inşaasına geçmek için plan tezgaha yayıldı.


Firar kenarı alt ve üst kaplamasının birbiriyle tam öpüşebilmesi için, üst parçanın zımparalanması gerekli yeri kanat kesitine göre çizildi,

Ve Güretekin abiden öğrendiğimiz masa kenarında zımparalama yöntemiyle zımparalandı.

Kanat alt kaplamaları plandaki yerlerine sabitlendi.

Önce kuru montaj ile parçaların yerlerine oturup oturmadığı denendi,

Daha sonra alt sparlar yerlerine alifatik tutkal ile yapıştırıldı, mermer ağırlıklar ile kurumaya bırakıldı.

Kanatta aileronları, hrbir kanat için birer servo olacak şekilde yapmaya karar verdim, her bir kanattaki 2şerden 4 tane sinirde aileron servolarının montajı için gerekli konstrüksiyona çentikler açtım.

Evren’den aldığım bir taktik neticesinde, sinirlerin montajı için, kanat hücum kenarında, hücum çıtasından önce sinirlerin geçeceği küçük çentikler olan, ince bir levha düşünmüştüm. bu levhayı tezgaha sabitledim, ve sinirleri dikine dikine çentiklere yerleştirerek, çok küçük bir damla CA ile yerlerine puntladım.

Sonra tüm sinirleri plandaki gerçek yerlerine getirip yapıştırdım.

hücum kenraı bu şekilde oluştu. önü yuvarlatılmış hücum çıtası sonra eklenecek.

Sonra üst sparlar yerine yapıştı ve mermer ağırlıklar üzerine konuldu.

Kanadı sökülüp takılabilen iki ayrı parça yapmak istediğim için, kanat ortasında açılı olacak sinirleri henüz ypıştırmadım. Sparlar kururken 1.5mm kavak levhadan 4 adet joiner kestim.

Ve 30 dk. epoksi ile yapıştırarak mandallarla sıktım.

Kanat ortasından başlayarak ilk 5 sinir aralığına sparları birbirine bağlayan balsa levhaları tutkalla yapıştırıp mandallarla kurumaya bıraktım. Kanat ortasındaki ilk aralık joiner yuvası olacağı için, oraları biraz daha güçlü olacak. su yönü birbirine dik iki balsa levhayı yapıştırıp sparların her iki tarafına ekleyeceğim.

Lif yönleri birbirine dik 2 balsayı birbirine yapıştırıp, her iki kanat için de joiner yuvalarını yerine sıktım.

Kanat ortası ilk sinirlerini de yeerlerine yapıştırdım.

Kanat ortalarını yine masa kenarında zımparalama yöntemiyle tesviye ediyoruz. bu nokta önemli, benim de önceki tüm modellerimde çuvalladığım bir nokta. eğer kanat ortaları tam gönyesinde ve doğru açıda olmazsa iki kanat birlştiğinde açıklıklar oluşuyor, ve tabiki modelde hiç istenmeyen zayıf bir nokta meydana geliyor.

Sonra D-box üst kaplaması içi alifatik tutkalımızı sürüp;

Maskeleme bantlarıyla iyice sıkıyoruz ki açıklık kalmasın.

Üst kaplamaların kurumasını beklerken kanat ucu levhalarını ve üçgen takviyelerini her ki kanatta da ekliyorum.


Eksik kalan kanat ortası üst kaplamalarını apıştırmadan önce aileron servoları için kablo geçiş deliklerini açtım.

Servoların oturacağı parçaları da yerine yapışştırıp, kabloyu sonra geçirmeme yarayacak kılavuz bir ipi bantladadıktak sonra tüm üst kaplamalarını yrlerine ekledim.

Kanat alt ve üst kaplamasının hücum kenarından taşan yerlerini düzgünce zımparaladıktan sonra 6×12 hücum çıtalarını yerlerine yapıştırdım.
Evde maskeleme bantım bitmiş, çalıntı Bauhaus koli bantı ile yaptım bu işi.


Hücum kenarı şekillendirme zımparası, ve genel tesviye ve temizlik işleri dışında kanat inşaatını bitirmiş oldum böylece.

Kanadı kenara kaldırıp, zayıf bulduğum stabı tekrar tezgaha aldım. “Kurpskin” işini beklersem 1 sene geçeceğini bildiğim için 1mm balsadan 2 parça hazıladım.

ve daha önce tamamladığım konstrüksiyonun üst tarafına gelecek şekilde yapıştırdım.

ve dönmesine mani olmak için bulduğum tüm ağırlıkları üzerine koydum.

Tutkalın kuruduğuna ikna olunca ağırlığı aldım ve istediğim sağlamlıkta bir yükseliş dümenim oldu.

Sıra 4 parçadan oluşan dönüş dümenine geldi,

Parçaları birleştirdim, hücum kenarlarını yuvarlattım, firar kenarlarını bant menteşeye göre 45 derece zımparaladım.

Sıra gövdeyi sağlamlaştırmaya geldi.
Burun kısmı için 1mm kontradan sağ ve sol tarafa parçalar kestim ve yerlerine alıştırdım.
Kanat yatağı için ise 2mm balsa kullandım.

ve gövdenin iç tarafına, kontrayı epoksi ile, balsayı tutkal ile yapıştırarak mandallarla sıktım.

Benim model, en yakışıklısından scale bir warbird olmasa da motivasyon fotoğrafı bu aşamada fena olmaz diye düşündüm.


Dün akşam modelimi tartabildim sonunda.
Kaplamasız ve donanımsız, kaba ahşap yapı ağırlığı 260gr. civarında.
Kabaca bir öngörüyle 600 gr. gibi bir uçuş ağırlığı olacak diyebiliriz sanırım yanılmıyorum değil mi?
Kanat alınım ise yaklaşık 33 dm2
Bu durumda 20gr/dm2 nin altında bir kanat yükü ortaya çıkacak, bir süzülücüden hallice yani

Güya model bitti kaplama kaldı sadece diye düşünürken bu hafta sonu bir dolu mesai harcadım yine, görünürde de hiçbişey yok değişen. Bir de nedense fotoğrafları çekerken hep elim tirremiş, kusuruma bakmayın.

Evren’in tavsiyesine uyarak, düşey kuyruğun üst kısmından accuk kesip, lifleri dik yönde olan yeni bir parça ekledim. Kuruğun kaplama sırasında dönmesine engel olmak için.

Aileronları tezgaha aldım, 1.5mm balsadan kesmiştim, gözüme zayıf göründü, 1,5x4mm şerit ile güçlendirdim. Evde nerden kaldıysa kontra yekeler buldum, aileronda gelecekleri yerleri güçlendirerek, yerlerinde boşlukları açtım, daha sonra bu güçlendirmeleri zımpara ile üçgen hale getirdim.

Servoların bozulma ya da değiştirilme ihtimali hep olduğundan vida ile sökülüp takılabilen bir yatak gerekir diye, gövde yanlarında servo yataklarını vidalayabileceğim, çam çıtaları epoksi ile yapıştırdım.

Sonra servoları yerine geçici olarak monte edip, çam çıta ve çelik tel ile yapığım push-rodları gövdeye sokup, kuyrukt açmam gereken boşlukları işaretledim.

Gövde üst kaplamaları da yapışabilir artık.

Daha sonra gövde köşelerini yuvarlatıp, kanat bağlama çubukları ve iniş takımı çubuğu için delikleri açtım.

Sonra gövdede zayıf gördüğüm bazı yerleri fiber kuaş ve epoksi ile güçlendirdim.
Kanat bağlama pimleri lastik gücüyle gövdeyi ezebileceğinden, delik etraflarına,
İniş takımının gövde altına denk gelen bölgsine,
Gövde burnundan iniş takımına kadar gövde alt kenarına.

Birbuçuk aydan fazla geçmiş olduğunu farkedip, bugün masama oturdum tekrar. Kanat kaplamasını bitirdim, elimdeki tüm artık kaplamaları kullanacağım diye hırs yapınca, hiç hoşuma gitmyen bir renk kombinasyonu çıktı, napalım bu da böööle ossun.
Kanat altı,

Sayın İlker NAHIRCI’a ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

One Response to “Zutor – İlker NAHIRCI”

Leave a Reply

DropCode Software Ltd