Katlanır Kanat Planör – M. Rafet ÖZALP

Arabanın bagajında mutlaka; Model Uçak, uçurtma, olta bulundururum. Portatif masa, sandalye, çadır, termos işin cabası. Hava sporlarına ait cebimde taşıdığım modellerim de var.

 

Ortama ve rüzgar durumuna göre hobi araç ve gereçlerimi çıkarır hoş vakit geçiririm.

 

Özellikle çalışan anne ve babalar; Çocuklarınızla hoşça vakit geçirmek istiyorsanız, çocuklarınızın sizinle ilgilenmediğinden şikayeti varsa göreceksiniz model uçak ve uçurtma bu sorunları ortadan kaldıracaktır. Bunun için, cebimde taşıdığım Katlanır Kanat Planörümü ve onun yapım aşamalarını sizinle paylaşmak istedim.

 

 

 

Çalışacağım modele ait döküman ve planların bulunduğu dosyayı açtım.
Planlardan; Kanat, gövde, yükseliş ve dönüş dümenlerine ait kalıpları kestim.

 Gövdeyi; 6 mm, kanat ve dümenleri 1.5 mm balsa levhadan yaptım. Bu arada şunu belirtmek isterim. Gövdeyi 1.5 mm levhadan üç tane ayrı ayrı kesip, ortadaki levhada yükseliş dümenini gövdeye bitişik kesebilir veya üçüncü parçayı yapıştırmadan dönüş dümenine tuttura biliriz.

Kanatların gövde ile buluşacağı yere iç çapı 1 mm lik aliminyum boruyu fiberli bant ile monte ettim. Kanadın açılmasını sağlayacak 1 mm lik çelik teli plandaki yerine yapıştırdım.

Dönüş dümenini gövde üzerindeki yerine yapıştırdım.

Kanadın açılmasını ve uçuş pozisyonundaki konumunu sağlayacak mekanizmayı 1 mm lik çelikten kesip dikkatle şekillendirdim.

Mekanizmanın rahat çalışması için; gövdeye iç çapı 1 mm lik aliminyum borudan kestiğim parçayı matkapla açtığım yuvasına yerleştirdim.

Yükseliş dümenini kolayca takılacağı ama hareketsiz kalabilecek genişlikte açtığım yerine taktım. Ama yapıştırmadım.

Gövde üzerinde matkapla açtığım yuvaya 5 mm lik fiber boruyu yapıştırdım. Kanadın açılmasını sağlayacak lastiği içerisinden geçirdim.

Lastiği kanatlardaki çengellere takdım.

Modelimi fırlatma pozisyonuna getirdim. Modeli havaya atmak için lastik sapan hazırladım.

İlk deneme uçuşlarında kanat pozisyonunu hazırladım, ağırlık merkezini ayarlamak için burun kısmına kurşun safra ekledim.

Uçuşlarından büyük keyif aldım. Sizlere de tavsiye ederim.

Eğer modeli yapamayacak olursanız, onun yerine deprondan yapılan delta kanadı tavsiye ederim.

Sabit kanatlı yaptığım diğer modelim de lastik sapanla atılır, güzel uçuşu var. Ayrıca cepte taşına bilen, kolayca monte edilen bir CLG dir.

Keyifli bol uçuşlar dilerim.

 

Sayın M. Rafet ÖZALP’e ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

One Response to “Katlanır Kanat Planör – M. Rafet ÖZALP”

Leave a Reply

DropCode Software Ltd