Rocky Elektrikli Planör – Altan KISAKOL

Model kiti dün öğleden sonra kargodan teslim edildi. Modelin planı 2 ayrı rulodan oluşuyor, gövde planı ve kanat planı.

Gövde ön kontra plak kısım tamamen geçmeli ve plana bile ihtiyaç yok. Aslında gövde inşasında plan hiç kullanılmasa bile olur. Sadece ara bölmelerin yan gövdeye geçen kulaklarını biraz zımparalamamız birleştirme esnasında kolaylık sağlayacaktır.

Gövde inşası 1-1.5 saatte bitiyor, o kadar basit yani.  Kanat inşası da çok basit ama ne yazık ki plan ölçüsünde ya da kesilen malzemelerin boyutunda bir sorun var. Aslında kanat inşasında yine geçmeli sistem kullanılmış ama sinirleri plandaki

yerlerine getirdiğinizde firar kenarı ve hücum kenar çıtası kısa kalıyor. Firar kenarında sinirlerin geçeceği yarıklar eğer plana sadık kalarak yerleştirilmeye çalışılırsa ne yazık ki denk gelmiyor. Bu sebeple kanat inşasında da planı kullanmamanız menfaatinize olacaktır.

 

İlk olarak kitin içinden çıkan tüm malzemeyi masanın üstüne yaydım ve istifledim. Daha öncede belirttiğim üzere malzeme ve kesim kaliteli.

Kanat için kullanılacak tüm malzemeyi bir kenara ayırdıktan sonra gövde inşaasına başladım. Planda ilk olarak servo yatağı ve ona bağlı ara bölmelerin inşaa edilmesi gerektiği görülüyor.
Resimde görülen büyük ara bölmeyi incelerseniz, yan kulaklarında genişlik farkı olduğunu göreceksiniz. Yan gövde plakasında bu ara bölmenin denk geldiği deliklerde de bu farklılık hemen göze çarpmakta. Ara bölmeyi servo yatanına yapıştırırken büyük kulağın üste gelmesine özen göstermelisiniz. Hem yerine geçmeyecek hem de ara bölme gövdenin altından 1mm civarında dışa taşacaktır.

Servo yatağı ve ara bölmelerin tutkalının yapışmasını beklerken Yan gövde üzerine motor bağlantı yatanını ve hemen onun ardındaki ara bölmeyi yerleştirdim.

Bu arada vakit kaybetmeden servo yatağını gövdenin üzerine yerleştirip diğer gövde plakasını da yerine yerleştirdim ve hemen mandallar ve işkence yardımıyla sabitledim.

Planörümüzün gövdesi kontrplak ve balsa levhalardan üretilmiş. Ön gövde ve ara bölmeler sanırım kavak kontrplak, arka gövde ve ara bölmeler sert balsa.
Ön gövdeyi kurumaya bıraktığımız sıra arka gövdenin inşasına başlayabildik. İlk olarak ara bölmeleri saç gövde levhasının üzerine, yerlerine yapıştırdık.

Sağ arka gövdenin ara bölmeleri yerine yapıştıktan sonra ön gövdeye monte edilmesi ve hemen ardından sol arka gövde plakasının yerine montesi gerekiyor. Arka kuyruk kısmını oluşturan alt ve üst kaplamaları da yerine yerleştirdikten sonra hemen işkenceye alıyoruz.

Yatay stabilizatörün yan uçlarını yapıştırıp kurumaya bıraktık.

Sırada gövdenin alt kaplaması var. Kitin içinden çıkan 1mm lik ve biraz geniş olarak kesilmiş 3 parça balsa levhamız var. Gövdenin altında ön gövdenin arka gövde ile birleştiği noktadan itibaren modelin önüne kadar bu levhalar ile kaplamayı yapacağız.

alt kaplamanın temas ettiği her noktaya yapışkanımızı sürüyoruz.

Yapıştırma işleminin hemen ardından mandallarla alt kaplamayı gövdeye sabitliyoruz.


Kanat da gövde gibi hücum kenarı hariç geçmeli sistem ve firar kenarındaki çentiklere denk gelecek şekilde sinirleri yerleştirip daha sonra tezgahta gönyelemek sorunu çözüyor. Ayrıca orta kanadın iki kenarındaki 8mm lik sinirler dış kanatlara dihedral verebilmek için yapıştırılmamalı. Ben bu 8mm sinirlerin dihedral açısı için bazı çözümler düşünüyorum ama şimdilik sıra ona gelmediği için beklemeye aldım. Bu çözümler; siniri açılı olarak yapıştırmak ya da sinirin dışından açılı olarak kesmek. Ben daha çok, siniri keserek dihedral açısı vermeyi düşünüyorum.

Resimde görüldüğü gibi bir inşaat olacak ancak kanat planında dış kanatlar için dihedral açısı veya nasıl yapılacağı belirtilmemiş.

 

Modelin kaplanmış ve bitmiş hali (D.Coşku Arşiray)

Sayın Altan KISAKOL’a ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

Leave a Reply

DropCode Software Ltd