GreatPlanes Spirit – Birol ÖNER

2m Çalışma Grubunun İlk projesi olan Spirit’in aşamalarını bu sayfadan inceleyebilirsiniz. Şu an için modeli yapmak isteyecek modelcinin alet çantasında neler bulunmalı bilgi vermek amacıyala aşağıdaki listeyi oluşturduk…

  • Boyu 50 cm’yi geçmeyen plastik takım çantası
  • Orta boy çekiç Pense Yankeski Kargaburun
  • Saatçi tornavida takımı Düz ve Yıldız orta boy tek tornavida Pens(büyük cımbız)
  • Epoksi (uhu marka quick set tavsiye edilir 5dk)
  • Japon yapıştırıcı(evabond tavsiye edilir)
  • Beyaz tutkal inşaat için
  • İğne Balsa için küçük rende
  • Küçük eğe takımı En az 2’şer adet 80-120-180-220 numara beyaz renkli su zımparası
  • Kıl testeresi Küçük ve büyük boy maket bıçağı Kretuar(neşter)
  • Havya ve lehim Makas Metal cetvel 30 cm
  • Sıkıştırmak için küçük işkence ve mandal

Önce gövde altı parçasını kontraplaktan kesin.Kontraplak gürgense 3mm, kavaksa 4mm kalınlıkta olabilir.Daha sonra bu parçayı gövde planı üzerindeki yerine önce planın üzerine naylon serin ve daha sonra kontradan kestiğiniz parçayı plandaki yerine toplu iğnelerle tutturun.

Gövde arka parçasını resimdeki gibi balsanın suları planörün eksenine dik olacak şekilde sırasıyla kesip yapıştırın.Bunları 2,5mm veya 2mm balsadan yapabilirsiniz.Suları dik yapıştırmaktaki amaç gövdenin mukavim olması.Böyle yaparsanız,Planörü elde atmadan önce çok sıkı tutmanız gerektiğinden gövdeye birşey olmaz.Bu işlem bittikten sonra yine kontradan kestiğiniz bütün gövde bölmelerini yerlerine dik olacak biçimde yapıştırın ve diplerini 5×5 mm balsadan keseceğiniz üçgen çıtalarla destekleyin.

Daha sonra gövde kenarlarına resimde görüldüğü gibi 5×5 mm balsadan keseceğiniz üçgen çıtaları yapıştırınki gövde yanlarını yapıştırırken kolaylık olsun ve gövde bittiğinde kenarları zımpara ile yuvarlatırken gövde zayıflamasın.

Gövde yanlarını keserken şablonu kullanın.Şablon tam balsa plaka ölşüsündedir.Bu şablonu seloteyple balsa plakanın üzerine tutturun, üzerinden bir cetvel ve maket bıçağı yardımı ile dikkkatlice kesin.Kestiğiniz parçaları daha sonra birlikte zımparalayarak tesviye edinki parçalar eşit olsun.Gövde yanlarını 2,5 veya 3mm balsadan yapabilirsiniz.Gövde yanlarını yapıştırırken gövde alt parçalarını plan üzerinden sökmeyin.Planın üzerinde çalışın.Böylece gövdeniz yapılırken çarpılmamış olur ve tam ekseninde yapışır.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus; servoları koyacağınız yeri gövde yan parçasında işaretleyin ve servolara yataklık edecek yerlere 5×5 mm üçgen parçalardan yapıştırın. Bu işlem size servoları monte ederken kolaylık sağlayacaktır.

Bu aşamayıda bitirdikten sonra resimlerde de görüldüğü gibi gövde arka tarafının üst yüzeyini kapatmadan önce iç kısına üçgen çıtalardan keseceğiniz takviyeleri yapıştırın.Bundan sonrasınıda madde 2 deki gibi yapıştırın.Yani balsanın suları gövde eksenine dik olsun.
Kancanın takılacağı bölgeye yine 3 veya 4mm kontradan keseceğiniz bir takviye parçası yapıştırın ve kenarlarını üçgen çıtalarla takviye edinki kancanın takılacağı yer iyice sağlam olsun.
Kanatların takılacağı yerdeki gövde yanlarına içeriden 3mm balsadan keseceğiniz ve genişliği 8mm olacak çıtadan takviye yapıştırın.(gövdedeki kanadın takıldığı iki bölme arasına boylu boyunca-resimde görülüyor)Böylece kanadın takılacağı yer daha kalınlaşmış ve sağlam olur.

Burun kısmını kat-kat yapıştıracağınız balsalardan yapabilirsiniz.6mm kalınlıktaki balsalardan dahi olur.Elinizde hangi kalınlıkta balsa varsa ondan yapabilirsiniz.kalınlığı hiç önemli değil.Burada balsaları kat-kat yapıştırırken sularınıda hep aynı yönde yapıştırmayın! Sular her seferinde birbirine dik olsun, böylece daha sağlan bir burun yapmış olursunuz.Burunu yerine daha sonra epoksi ile yapıştırınki sakata gelmesin.Burunun tesviyesini yerine yapıştırdıktan sonra gövde ile birlikte yapın.Böylece burun gövdeye uyumlu olur. Burun uç kısımına da madde 9 daki gibi takviye çıtası yapıştırın. Burun kapağını 5 veya 6mm balsadan yapın ve yerine alıştırın.

 

Böylece gövdeyi bitirmiş oluyoruz.Gövdeyi önce kalın (120-180 arası) zımpara ile kabaca zımparalayın.Daha sonra ise daha ince bir zımpara yapıp bitirin.
Bu modelde resimde görülen plastik pushrodlardan kulanmayacağız.Pushrodları kendimiz çıta ve bisiklet jant telinden imal edeceğiz.

Bu modelin kanatlarını bağlayan orijinal joiner sert alüminyum plakadan yapılma ve her iki yanında ince kontralar yapıştırılıyor.Siz bu sistemi çapı 6mm olan çelik tel ve prinç borudan yapabilirsiniz.Burada yapılması gereken ise kanadın birleşme yerindeki kutu şeklindeki joiner yerine prinç boruyu istenilen açıda yapıştırmaktır.Bu kutu şeklindeki yeri yaparken kutunun bir kenarındaki kontrayı yapıştırmayın.

Kanatları bitirdikten sonra kanatları tezgahınızın üzerine istenilen açıyı sağlayacak şekilde sabitleyin.

Kanatları bitirdikten sonra kanatları tezgahınızın üzerine istenilen açıyı sağlayacak şekilde sabitleyin. İki kanadı da yanyana boruları içerisine çelik teli koyarak montaj yapın; sanki modelin kanatlarını takıyormuş gibi.Bu pozisyonda iken açık olan taraftan epoksiyi doldurun ve kapağı kapatın.Epoksi içerisine isterseniz bir miktar microbalon koyun.

D-Box yapımı

Önce bir kanadı yapın.Kuruduktan sonra diğerini yapın.

Dümen ve Stabilizator İmalatı

Pushrodları bisiklet jant telinden imal ediyoruz.Jant telini plandaki boyda kesip büküyoruz.Vidalı kısımına daha sonra plastik clevis takacağız.Diğer ucu 90 derece büküp pushrod çubuğunun ucundaki yerine delik delip takıyoruz.Pushrodları 6*6 mm sert balsadan yapıp uçları resimdeki gibi yontup inceltiyoruz.Teli pushrod üzerine sağlam bir iple sarıp epoksi ile sağlamlaştırıyoruz.

Böylece modelin inşaası hemen hemen bitmiş oluyor.
Servolar ve kanca yerine monte edilir ve modelin tüm parçaları önce kalın sonra ince zımpara ile güzelce zımparalanır.Kanadın hucum kenarı çıtası resimdeki forumuna uygun zımparalamaya özen gösterin.Dümen ve stabın kanarlarını plandaki gibi zımpara ile güzelce yuvarlayın.Menteşe yerlerini işaretleyip menteşeleri monte edin fakat yapıştırmayın.Kaplamadan sonra yapışacak.
Model şu anda kaplamaya hazırdır.

 

Sayın Birol ÖNER’e ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

2 Responses to “GreatPlanes Spirit – Birol ÖNER”

  • Mustafa Zeki Kıral:

    Merhaba
    Zlin krajanek çok beğendim elinize sağlık.Bende Krick rhönbussard 1/4 kiti var.çok yıllar önce aldım yapmaya vaktim olmadı isterseniz size hediye edebilirim,yapıldığını görmek beni mutlu eder.Selamlar.

    mz-kiral@windowslive.com 05423152839. Armutlu Yalova.

  • recep birol öner:

    Mustafa Zeki KIRAL bey,
    Hediyeniz bende durur hala.
    Bu modelcilik öğle bir şey ki zaman zaman insanların gazı kaçıyor maalesef. Koskoca Türkiye’de iki elin parmakları kadar Retro Planör yapan yok.Benim planörüm ZLIN-24 bitti, hazır ama bir türlü uçuşa çıkamadı.Ama bu sene bunları uçuşunu gerçekleştirmek istiyorum.

Leave a Reply

DropCode Software Ltd