Spitfire P30 – Gültekin KALAY


P30 kurallarına göre tasarlanmış alttan kanatlı II.dünya savaşı avcısı, efsanevi Spitfire modelinden tasarlamıştır. Modelin planını sitede gördüğümde bu modeli yapmam gerektiğini düşündüm.

Model genel olarak 2,5mm balsa levha kullanılarak oluşturuluyor. Bazı noktalarda plana sadık kalmakla beraber, laminasyon kullanılan yerlerde plandan ayrıldım. Laminasyon kararı tamamen modelciye kalmış bir seçenek olmakla beraber modelin mukavemetini arttırır ve çarpılmaları önler.

 

 

Modeli yapmaya karar verdikten sonra ilk olarak kanat ana seren şablonunu bir kartona çıkararak bunu 2,5mm balsa levhaya aktardım.Sağ ve sol olmak üzere iki parça kestim. Orta birleşim ve dihedral destek levhasını 2 adet olmak üzere 0,8mm kontraplaktan yaptım. Daha sonra Spitfire’ın o güzelim eliptik kanatlarını oluşturabilmek için firar kenarını 2,5mm balsa levhadan 3 mm genişliğinde 3 tam boy çıta kestim. Bunları su ile iyice ıslatıp ,sulandırılmış plastik tutkal sürerek plan üzerinde iğneler yardımı ile formunu verip kurumaları için 24 saat bıraktım.

Bu işlem firar kenarını oluşturmak için sağ ve sol olmak üzere yapıldı.Aynı mantık ile hücüm kenarıda bu yöntem ile oluşturuldu. Kuruyan laminasyon parçaları plan üzerindeki yerlerine iğnelerle tepsit edildi ve kanat inşaatının ikinci aşamasına geçildi.

Daha önceden kesip hazırladığım ana serenlerden biri alınarak plandaki yerine sabitlendi. Bu modelde kullanılan bir başka teknikde “wing crack rib” denilen levhadan sinir kesmek yerine, modelin hem hafif olmasını, hemde bu eliptik kanadın formumu kolayca verebilmesi için düşünülmüş bir yöntem.

Bunun için yine 2,5mm levhadan 2,5mm genişliğinde çıtalar kesildi. Anaseren üzerinde sinirlerin geçeceği yerlere 2,5×2,5mm kanallar açıldı. Alttan ve üstten açılan bu kanallara kesip hazırladığımız 2,5mm kare çıtalar oturacaktı. İlk önce hücüm ve firar arasındaki ve altta kalacak 2,5luk çıtaları yerine alıştırarak koydum. Daha sonra firardan başlayıp anaseren üstünde açılan kanala oturacak şekilde yerleştirdiğim çıtayı anaserenin kanal noktasında maket bıçağının ucu ile çatlatarak buradan hücuma kadar indirip, hücum kenarının arka tarafında sonlandırdım.

Sanırım biraz karışık oldu.Siz en iyisi resimlere bakarak anlamaya çalışın. Bu yöntem ile sağ ve sol kanat tamamlandı. Bir sonraki aşama kanatların birleştirilmesi ve dihedral açısının verilmesi; bunun için yine daha önceden kesip hazırladığım 2 adet 0.8mm kontraplakdan kesilen parçaların yerine yapıştırılmasından ibaret.

Bu amaçla sağ ve sol kanat dihedral açısına uygun olarak kanat uçlarının altları balsa levha ile desteklenerek sabitlendi. Kontra parçalar anaserenin önüne ve arkasına tutkallarak yapıştırıldı.

Bu işlem sonrasında kanat inşaatı kabaca bitmiş oldu. Planda göreceğiniz gibi birde kanat üzerinde hücüm kenarı ile anaseren arasında kanat profilini sağlamak amacıyla bir çıta var ve buna turbülator çıtası deniliyor. Bu çıtada ıslatılıp uygun formda kıvrılarak yerine yapıştırıldı.

Gövde İnşaatı :

Sıra geldi gövde inşaatına. Bu kısım daha kolay, bu amaçla gerekli olan balsa levha formları kesilip, çıtalar hazırlandıkdan sonra plan üzerinde sabitleyerek yapıtırmaya başlıyoruz. Gövdenin bir yanı bittikten sonra diğer yan içinde aynı işlemler tekrarlanıyor.

Daha sonra iki gövde yanı gönyeler yardımı ve iğneler marifeti ile dik şekilde sabitleniyor ve göve enini oluşturan çıtalar yapıştırılarak gövde tamamlanıyor.

Yatay dengeleyici inşaatıda kanat gibi, yalnız burada bir fark var bu sefer dengeleyicinin ana sereni ıslatılıp plan üstündeki formuna getirilmesi lazım.Buradada hücüm için laminasyon işlemi uyguladım.Sinirler yine kanatta olduğu gibi yapıldı. Dümen inşaatında sıkıldığım için laminasyon uygulamadım. Ama siz yapacak olursanız lamine yapın ki, benimki gibi çarpıklıkları gidermek için günlerinizi harcamayın. Dümen 1,5mm levhalardan kesilerek inşa edildi. Birde ayar için küçük bir dümencik yapıldı.

Gövde inşaatında bir detayda kokpit üzerindeki kanopi camının oturacağı eğri kısım için yine iki parça laminasyon işlemi gerekiyor.
Kokpit ve etrafını siyah akrilik ile boyadım ve kurumasından sonra kalıplar çıkararak asetat camlar kesip bunları çok az miktarda CA (japon) ile yapıştırdım.

Bunlar ve burun kısmındaki kafalık yapıldıkdan sonra kaba inşaat bitmiş oluyor.

Sıra geliyor zımpara ve peşinden kaplama aşaması. Kaplama için daha önce yurtdışından sipariş verdiğim Peck-polymers’in “domestic tissue” denilen renkli kağıtları kullanmaya karar verdim. Nedeni ise bu kağıtlar içinde kum rengi ve alt kaplama için açık mavi renkler mevcuttu. Gövde altını,kanat altlarını ve yatay dendeleyici altlarını açık mavi kağıtla geri kalan yerleri kum rengi kağıt ile UHU stick kullanarak yaptım. Kağıdın gerilmesi için tüm parçalar fısfıs ile ıstatıldı ve kalıpta kurumaya bırakıldı. Sonraki aşamada modelin ilk kat dope uygulaması oldu. Bu aşamadan sonra modele akrilik koyu kahverengi ile kamuflaj uygulamaya çalıştım. İstediğim gibi olmasada idare eder derecede.

SonSöz

Bu model kesinlikle ilk başlayanlar için olmayıp, belli bir birikimi kullanmayı gerektiren tekniklerle dolu. Bu sebeble ilk defa yapacaklara hiçbir şekilde önerilmez. Alttan kanatlı olmasıda ayrıca uçuş ayarları açısından tecrübe gerektirir.

Sayın Gültekin KALAY’a ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

4 Responses to “Spitfire P30 – Gültekin KALAY”

Leave a Reply

DropCode Software Ltd