Mark Rittinger / P40 – Soner Senol


Hep Planör hep Planör, nereye kadar… Sonunda aklımın bir köşesini hep meşgul eden bir Warbird yapmaya niyetlendim..

Fikir aslında Combat yapabilecek ve kırımlarda üzülmeyeceğimiz, kolayca tamir edilen ya da yenisini yapabileceğimiz full köpük modellerden yapılmasından çıksada bir arkadaşımdan bulduğum Mark Rittinger in P40 planının rc groups taki yapımını görünce hayran kalıp modeli balsadan yapmaya karar verdim.

Yapmaya çalışacağım modelin kanat açıklığı 42″ (107cm) ve yaklaşık 600 gr civarında. Gövde full Balsa, kanatlar köpük üzeri balsa yada obeçi kaplama olacak ve becrebilirsem modeli Türk Hava Kuvvetlerine uygun olarak kaplayacak yada boyacağım.
Modeli Aotocad de acemice çizip lazerde kestirdim. Kesimlerde çizimlerden dolayı bir çok hata olsada , elimdeki malzemeleri bir şekilde değerlendirerek modeli tamamlamaya çalışacağım.

Modeli 13 mayısa kadar bitirmeyi planlıyorum.

P40 ın nette bulduğum hikayesi…
Dünya Savaşı başladığında ABD’nin en önde gelen savaş uçaklarından olan P-40,  P-36 esas alınarak geliştirilmiştir. P-40’lar Japon uçaklarıyla Pearl Harbor baskınında, Filipinler’in istilasında kapışmışlardır. 1942’de Çin’de meşhur “Uçan Kaplanlar” tarafından ve Kuzey Afrika’da da USAAF’ın ilk tümü siyah birliği olan 99. Av Taburu tarafından uçurulmuştur.
P-40’lar birçok cephede görev almıştır. Aleutyan Adaları, İtalya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Güney Batı Pasifik bunlardan birkaçıdır. Hatta bazıları Rusya’ya dahi gönderilmiştir. Çağdaşlarına karşı hız, tırmanma ve manevra yetenekleri açısından daha düşük bir seviyede olmasına rağmen savaşlarda dayanılıklığı ve pilotlarının eğitimi nedeniyle çok iyi bir şöhrete sahip olmuştur. P-40’ın parlak dönemi sona erdiğinde 14.000’den fazla üretimiş ve 28 ülkenin hava kuvvetlerinde görev almıştır. Bunlardan 2.320’si “E” modelidir.

 

“E” modelinin Fransa ve Britanya’ya ihracı planlanmıştır. Ancak Fransa’nın Nazi’ler tarafından işgali üzeri Fransa’ya yapılacak ihracat iptal edilmiştir. Britanya’ya ihraç edilen P-40E’ler, bu ülkenin talepleri paralelinde yapılan tadilatlar nedeniyle “Kittyhawk” olarak adlandırılmıştır. Britanya’ya ihraç edilen 560 uçaktan 24’ü Kanada Hava Kuvvetleri’ne, 72’si de Türk Hava Kuvvetleri’ne gönderilmiştir.
_________________
Soner Senol-1975
Kartal – Istanbul

Modeli Autocad de acemice çizip lazerde kestirdim. Kesimlerde çizimlerden dolayı bir çok hata olsada , elimdeki malzemeleri bir şekilde değerlendirerek modeli tamamlamaya çalışacağım.

planda gövdenin alt kısmından geçen çıtaları balsadan belirtmiş ama ben 5×5 çam kullandım.

gövde yanları ve iç doubler yapıştırdıktan sonra üst kısmında belirtilen 6×6 balsa çıta geçtim.

aslında plandan yada kitten model yapanların hepsi bu aşamaları biliyor zaten. Onun için çok fazla ayrıntıya girmeden yaşadığım aksilikleri ve kendimce çözümlerini bekşrtmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

gövde yanları çatıldıtan sonra uçağın arka kısmında kokpitin akasına gelen ksımı kestirdiğim parçalardan arda kalan balsaları kullanarak kapladım.

Bu işlem eldeki balsaları değerlendirmek adına güzel olsada çok da görsel açıdan pek de güzel olmadı.

aksilikleri, hataları yazacağımı belirtmiştim…

işte onlarca hatanın arasından ilki . Gövde doğru orantılı çatmaya o kadar özen göstersemde ( herhangi bir alet kullanmadan) formerlar ı nasıl bu kadar eğri yapıştırdığımı hala anlayabilmiş değilim.
bazıları o kadarcıktan bir şey olmaz der gibi ama kokpiti yerine koyunca eğrilik oldukça belirgin ve moral bozucu

çözümü uzakta aramamak gerek…. çözüm Atık balsalar

Sıra kokpite geldi.


yine atık balsalardan kokpiti biraz güçlendirmekte fayda var diyorum.

kokpit arkasının kaplanmış hali.

üstteki resimde açıkçası kokpit ile arkasında kalan kısımdaki orantısızlığın ve seviye farkı görülüyor. bunun sebebi tamamen benim yaptığım çizimlerdeki hesaplama hatalarından + gövde ayıraclarının tam orantılı yapıştıramamış olmamdan.

ilk etapta moralim oldukça bozulmuştu ama hem ilk çizim deneyimim olması hemde ilk bu tarzdaki bir model yapıyor olmamdan dolayı devam ediyorum.

Bu tarz model hiç uçurmadım ondan dolayıda modelin büyük bir olasılıkla ilk uçuşlarında kırıma uğrayacağını düşünüyorum.

yinede hataları mümkün olduğunca yok etmeye çalışarak savsaklamadan modelin yapımına devam ediyorum…
modelin şu anki halinde ön kımımdaki burna şekil verecek mount yerine yapıştırıldı ve kurumaya bıraklıdı.

Bantlara çok güvenmediğimden buluğum en küçük ağaç vidarları ile mountu gövdeye sabitledim. Hani fena da durmadı…

Modelin kanatları köpükten Hakan Elmas tarafından kesildi. kanatlara 4-6 mm karbon tüp yada ucuz yollu bir ollta kamışı gömüp Balsa veya obeçi ile kaplamayı düşünüyorum.

Kanatlardan arda kalan köpükten modelin kokpit ile burun kısmı arasına gelecek şekilde bir parça alıp gövdeye yerleştirdim.
Küpüğü balsaya geçici olarak yapıştırmak için köpüğü 4-5 noktadan sıcak silikon ile gövdeye sabitledim.
-Sıcak silikon çok fazla ısıtılırsa köpüğü eritebileceğinden silikonu çok fazla ısıtmamak gerek.

kesin bir bıçak ile kabasını aldıktan sonra

elimdeki en kalın zımpara ile başladım köpüğü şekillendirmeye

kalın zımpara ile kabasını aldıktan sonra birde ince zımpara ile üstünden keçtim ve sonuç…

aynı işlem gövdenin alt kısmı için de yapıldı

Şekil verdiğim köpüğü daha sonra balsa kaplamayı düşünüyorum. Bu işleme başlamadan önce köpüğü modelin üzerinden alıp balsa payı kadar daha zımparalayacağım.
Köpüğün zahmetsizce ve çabuk şekillendirilmesi CNC yada sıcak tel ile kesmek sureti ile olur. Ancak her iki imkanım olmadığından eski usul çalışıyorum. Aslında sıcak tel ile keserken köpük biraz eriyeceğinden balsa kaplancak pay da otomatik olarak verilmiş olabilir ( galiba )

işte bu görüntü hem neşemi yerine getiriyor hemde modeli yapmak için motivasyonumu arttırıyor. Hatta öylesine ki, hoş durmayan kokpit kısmını yeniden çalışmayı düşünüyorum. Burada Hakan Elmas abime teşekkür etmek istiyorum. Kanatlar sıcak tel ile kesildi ve gerçekten kusursuz…


farklı bir modelin Canopy si ile

Sayın Soner SENOL’a ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

2 Responses to “Mark Rittinger / P40 – Soner Senol”

  • Modelcilik böyle bir şeydir. Her zaman kendini aşmak ister. Soner, güzel bir çalışmaya imza atıyorsun, kutlarım.
    Başarılar ve kırımsız nice keyifli uçuşlar dilerim.

  • Mark Rittinger:

    Nice job on my P40 design!
    Mark

Leave a Reply

DropCode Software Ltd