Piper J3 Cup – Engin CANSIZ


Herkese merhabalar. Yeni bir projeye başladım ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Planını internetten indirdiğim yaklaşık 90cm kanat açıklıklı, lastik motorlu uçuş için tasarlanmış Piper J3 Cup ı R/K ya çevirmek için yola çıktım.

İlk adım olarak 3mmX3mm çıta bulamadığım için 3mm kalınlıklı balsa levhadan çıtaların kesimini yaptım. Bu iş için 2 adet sunta kullandım. Kesmek istediğim Balsa levhayı bu ki sunta arasına aldım ve göz kararı ile yaklaşık 3mm dışarıda kalan balsayı maket bıçağı ile kestim.

Yalnız 1 seferde kesmedim çünkü öyle yapıldığında balsayı kesmekten daha çok çatlatarak ayırıyorsunuz ve buda kesiğin balsanın liflerine doğru sapmasına yol acıyor. Bu yüzden 3 – 5 seferde kestim.

Sonuç olarak gayet iyi kullanılabilir 3x3mm balsa çıtalar elde ettim.

Dün akşam sinirleri kesip sol kanadın inşasını neredeyse tamamladım.

Kanadın kenarı için planda önerildiği gibi laminasyon tekniğini kullandım. Bu tekniği ilk basta çok zahmetli bulmama rağmen çok sevdim. Gerçekten hafif, sağlam ve zımparalanabilir bir yapısı oluyor.
Laminasyon için 1mm lik 3 tane çıtayı sıcak suda yumuşaması için biraz beklettim.

laminasyon için iğne kullanmak tamamen benim fikrim ve başkaları kontrplak veya başka levhaları şekillendirmeyi daha kolay bulabiliyorlar. Ben iğneleri tercih ediyorum çünkü hem şekli vermesi kolay oluyor hem de ağaç tutkalı iğnelere yapışmıyor.

Yumuşamış balsa çıtaları bu şekilde dizdikten sonra yüzde 50 sulandırılmış ağaç tutkalı ile fırçalıyorum. Ve kurumaya bırakıyorum. Planın üstü koli bandı ile kaplı laminasyonun kâğıda yapışmaması için.

Laminasyonun sonucu

Sağ kanadın bitmiş hali. Tabi daha zımparalanacak ve açılı olan son sinir yapıştırılacak.

Dun aksam sağ kanadı Bitirip dönüş dümenine başladım.

Dünkü yaptıklarımdan bazı resimler.

Elevatör

Takviyesiz olan kanadı hafiften burkar gibi yaptığımda kolayca pervane sekline donuyor ama takviyeli kanatta bu çok daha zor. Bunun kaplama zamanı geldiğinde gerginlikten oluşabilecek eğilme riskinin de azalacağını düşünüyorum.

Takviye yaklaşık 3 gr ağırlık kattı kanada (2,8 tam olarak). Bu çok fazla görünmese de iki kanatta 6 gram eder ki bu neredeyse benim kullanmayı düşündüğüm motorun ağırlığında. Ama eğer kanadın katlanma riskini azaltacaksa değer.

Kanatlara takviyeler yapıldı, Firar kenarının eni 15 mm civarına getirildi, Serenlerin araları balsa ile kuvvetlendirildi.

Gövdeyi neredeyse bitirdim. Bazı sorunlarım oldu planlarla ilgili. Planlarda former parçası F9 maalesef gösterilmemiş o yüzden bende kafamdan bir şeyler yaptım ama pek tam istediğim gibi olmadı. Ayrıca ön cam için şablonda yok planlarda.

Bazı resimler…

Dün gövdenin burun kısmının balsa kaplaması ile uğraştım. Birçok defa Piper yaptım ama burun kısmı böyle yuvarlak olanını hiç yapmadım. Yani daha önce balsa kaplamıştım ama dairesel hatlı bir alanı kaplamamıştım. Baya zorlandım ama sonuçla tatmin oldum.

Planlardan biraz değişiklik yaptım çünkü alt kısmına bataryanın girip çıkabileceği bir kapak mekanizması yapacağım.

Kaba inşaatı bitti uçağımın simdi asıl ince isler başlıyor. Ve hevesliyim.

Ben kuyruğu ağır uçaklardan nefret ederim. Çünkü kuyruktaki 10 gram burunda 30 gram la dengelenir. Bu yüzden servolar, reciever, pil hepsini mümkün olduğunca on tarafa alacağım. Kuyruğa uzanan o ağır tel pushrodlar yerine ilk defa bir PULL-PULL sistemi deneyeceğim.

Gövdenin son hali…

Reciever ve servonun 1 ini yerine koydum. Servonun ortasının yükseliş dümeni menteşesinin ortası ile hizalamak için uğraştım durdum. Sonuçta çirkin bir servo yatağı ortaya çıktı. Yatağı güçlendirmek için ek çıtalar ve parçalar baya çirkin duruyor. Bu Pull-Pull tellerini çekerken zorlanacağımı düşünüyorum.
Servolar 4.3 gramlık Blue-Bird servolar.

Motor Yerleşimi

Elevatör kaplanması

Pull pull sisteminin çıktığı noktalar kaplamamın şeffaf olması nedeniyle çirkin duruyor. Ama pull pull sisteminden gayet memnun kaldım. Gayet sağlam ve hafif bir sistem oldu.

Pushroad bağlantıları

İniş takımlarını sabitlediğim siyah iplikler çok kötü duruyor. Üşenip ve bekleyemeyip sarı ipliğim kalmadığında acele ile siyah iplik kullandığıma pişmanım.

Su anki toplam ağırlık büyük pille 187 gram geliyor ama bu biraz daha artar tamamen kaplanıp uçuşa hazır hale geldiğinde. Eğer ufak pilleri kullanırsam en az bi 35 gram fark yapıyor.

Kanat destekleri için

Piper’imi sabırsızlık yüzünden tam olarak tamamlamadan uçurdum. O 9 Gramlık motor uçtu ama maalesef yetersiz kaldı. O yüzden daha büyük bir motor taktım.

Sayın Engin CANSIZ’a ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

5 Responses to “Piper J3 Cup – Engin CANSIZ”

  • ERHAN TURUNÇ:

    malzemeyi nerden temin edebiliriz. thk model uçak kursuna gittim devam ettirmek istiyorum tabi radio kontrollü değildi bizim kurs ama bir yerlerden başlamak istiyorum

  • Harun GÜNDÜZ:

    Merhaba, öncelikle emeğiniz, işçiliğiniz ve paylaşımızdan dolayı sizi tebrik ediyorum. Ben de yavaş yavaş bu tür hobiler edinmek isityorum. Elim çok yatkındır. :) Acaba bu planı indirebileceğim linki bpaylaşmanız mümkün mü? Hemen kırtasiyede bastırıp bir an önce başlamak istiyorum da..

    Teşekkürler.

  • faruk güngöroğlu:

    elinize sağlık süper olmuş

  • yurdaer:

    selam ilk önce çok güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim, ben THK nın sattığı lastikli modellerden epeyi yaptım ve mahalledeki çocuklara dağıttım :))) ve şimdi kendim bir oyuncak yapmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim birincisi bu uçakların projelerini ve ölçülerini nerden temin ediyorsunuz, ikincisi sinirlerin ölçülerini nerden temin ediyorsunuz, üçüncüsü uçak ağırlığına göre kanat ölçülerinin bir hesaplaması varmı varsa nasıl yapılıyor eğer yardım ederseniz sevinirim

  • Engin CANSIZ:

    Plana bu siteden ulaşabilirsiniz. Arama kısmına piper yazınca haman bulunuyor.

    http://www.profili2.com/eng/plans.asp

Leave a Reply

DropCode Software Ltd