KAR TOPU – Mehmet Y. SARIKAYA

 

30 yıl aradan sonra 3,5 yıl önce (o zamanlar lastik motorlu) tekrar model uçak uğraşına dönemem, bir anlamda fırçasız sistemlerin gelişimi ve HYDROFOAM denen musibet rc aletin cazibesi nedenli olduydu…

Hydro yu uçurabilecek pilotaj seviyesine hala ulaştığıma inanmadığım için; nette rastladığım ”snow ball” denilen, kısmen hydro uçuşunu andıran ve karadan, sudan kalkıp inebilen uçan nesneden bir tane yapıp paylaşmak istedim.

Yapmak isteyenlere de bir anlamda kılavuz olur diyerek becerebildiğim kadar yapım aşamasını anlatmaya çalışacağım.

 

İki versiyon yapmayı düşünüyorum. 1. versiyon rudder-elevatör kontrollü, 2. versiyon da aileron-elevatör-rudder kontrollü olacak. Eğer ilkinde başarılı olursam 2.ye başlarım.
Ben ana malzeme olarak, 6 ve kısmen 3 mm. depron kullanacağım. Depron temin edilemez ise 5 mm kapron ile bu boyutta rahat yapılır.
Yapıştırıcı olarak uhupor ve deniz tutkalı kullanacağım.
Modelin genel olarak çapı 60-62 cm olacak ve 300gr altında bitirmeye çalışacağım.

 

6 mm. deprondan ana parça 62 cm çap olarak çizilip kesildi.

Merkezden geçen çizgiye paralel olarak her iki yandan 30 derece açı verilecek kanatçıkların büküm yerleri kenardan 6 inç (yaklaşık 15 cm.) mesafede çizilerek ve çizgi ortalanarak boydan boya şeffaf koli bandı çekildi.

Bant yapıştırma işleminden sonra ana parça ters çevrilerek maket bıçağı ile çizgi hizasından düzgünce fazla bastırmadan bandı kesmemeye dikkat ederek depron oradan bükülecek şekilde kesiliyor.

Yan taraftaki kanatçıklar bükülerek alt taraftan deniz tutkalı ile boydan boya tutkallandı ve desteklerle düz masa üzerinde eşit bir şekilde kuruyuncaya kadar bekletildi.

Bu arada elevatör kesilip şeffaf bantla menteşelendi. Dikey stabilizer yerine takıldı. Rudder yine şeffaf koli bandı ile menteşelendi.

Kızakların yapımına başladım.
Yan parçalar 4 adet 6 mm deprondan, Aralarına destek amaçlı 10 mm kaprondan parçalar hazırlandı

10 mm. lik kapron ara parçalar uhuporla yerlerine yapıştırıldı.

Alt kaplaması 3 mm deprondan yapılacak 5 cm eninde şeritler hazırlandı.

Kızakları hazırlarken bir yandan da, hem kızak bitimlerine, hem de CG hattına denk gelen yanal hatta 3×5 karbon boru parçasını 5 dakikalık epoxy ile yapıştırdım.

Kızakların alt ve üst kaplamaları uhupor yardımıyla 3 mm depronla kapatıldı. Kızak altlarına yine uhupor ile asetat yapıştırıldı.(zeminde kolay kayması ve depronun zarar görmemesi için.)

Daha sonra kızaklar gövde üzerindeki yerlerine, deniz tutkalı uygulayarak yapışmak üzere elime gecen uygun ağırlıkta malzeme (cetvel- küçük lokma seti ve mermer kül tablası) üzerine konarak kurumaya bırakıldı.

Batarya+esc+alıcı kompartımanı resimdeki ölçülerde iki parça yan 6 mm deprondan kesilerek 5cm genişlikte yapıldı. Motor bağlantı yeri 1,5 cm. kalınlıkta straforla desteklenip, straforun arkasına 4 mm. kontrplak deniz tutkalı ile yapıştırıldı.

Motor mountu sabitleyecek sunta vidaları kontrplaktan sağlam tutacak. Motor yukarı açısı 5 derece ayarlandı. Kompartımanın üst kısmını kapatacak depron parça şeffaf bantla menteşelenip manyetik kilitli (mıknatıs ve metal bir parça ile) yapıldı. Aynı şekilde servo kablolarının ve antenin çıkış yeri olan arka bölüme de minik bir kapak yapıldı.

Not: motorun oturduğu bölüme denk gelen yere depron ezilmesin diye 10 lt şaşal şişe kapağından plastik kesilip oturtuldu.

Ağırlık merkezi hassasiyeti nedenli servoların yerleştirilmesi ve aracın suya iniş kalkışında serpinti almaması gerektiği düşünülünce biraz uğraştırdı.
Dikey stabilizere yerleştirilen servoların kabloları ile elektronik kompartımanı arasına kabloları gizleyici depron bir tünel yaptım ancak aceleden resimleyemedim.

Modelin full uçuş ağırlığı 280 gr bitti. Modelin yapısı nedenli, uçuşu tam anlamıyla rüzgârsız bir havada yapmam gerekiyordu. Ancak bu mevsimde yağmursuz (hadi kısmen su geçirmez yağmurun hafifine razıydım) ve rüzgârsız hava bulmak zor.
Pistte uçuş denemesi için gidip yerden iken çekilen videodan alıntı… Ve uçuş…

Deneme uçuşu yapıldı.
1-Airfoil kanatlı modellere göre çok oynak.
(Modele adapte olana kadar pilot rüzgârsız havayı tercih etmeli)
2-İnternette verilen bilgilere göre 5 derece motor yukarı açısı biraz fazla (3 dereceye düşürülecek)
3-Kontrol yüzeyleri çok büyük, en ufak kumanda da aşırı tepki veriyor.
(Kontrol yüzeyleri modelde ustalaşınca 3D uçuşlarda iyi olur. Başlarda yeke ve servo hornlar vasıtası ile ya da kumanda uygunsa, kontrol yüzeylerinin hareketleri kısıtlanmalı)
4-Bu tarz modellerde motor sağ açısı göz ardı edilmemeli, torklu motor ve biraz büyük pervane çok etkili.

Teknik özellikler:
Gövde çapı: 62 cm
Motor: Turnigy 2730 Brushless Motor 1300kv
Pil: Her ikisi de 50 gr. olan 2S 800 mAh ve 3S 500 mAh zippy.
(3S ile daha agresif kontrolü zor, 2S ile daha makul ve uysal )
ESC: 20A SS
Pervane: TP Slow Fly propeller 8×3.8
servo: 5 gr. 2 adet
Kontrol çubukları: 1 mm karbon çubuk.
Alıcı: 6 ch. corona 35 mhz.

Sayın Mehmet Y. SARIKAYA’a ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …

One Response to “KAR TOPU – Mehmet Y. SARIKAYA”

  • Mehmet Karatoprak:

    Serotonin ve ya Strafor model rc ucak yapmak isteyenlere http://www.flitetest.com sitesini oneririm. Bedava pla laf mevcut ama PDF seklinde. Kitlerin ulkenize gelmesi zor ve Pahali tavsiye etmem

Leave a Reply

DropCode Software Ltd